در مورد آسيب پذيري و نحوه نگهداري و نيز طول عمر دندان هاي پر شده با آمالگام و ترميم هاي همرنگ دندان توضيح دهيد؟
آمالگام دندانی یک آلیاژ فلزی است و به علت دوام و استحکام کافی در برابر نیروها و جویدن، کاربرد آسان و قیمت نسبتا ارزان در مقایسه با سایر مواد، سالهاست که جهت ترمیم دندانهای خلفی(دندانهای آسیای کوچک و آسیای بزرگ) استفاده می شود. ازمعایب این ماده علاوه بر رنگ تیره آن، نیاز به تراش بیشتر دندان جهت ایجاد گیر مکانیکی برای قرار گرفتن این ماده درون حفره دندان است، زیرا این ماده هیچگونه چسبندگی به بافت دندان ندارد لذا دربعضی موارد می تواند باعث تضعیف ساختار دندان شده و باعث شکستن دندان در دراز مدت شود.
کامپوزیتها مواد رزینی همرنگ دندان هستند. نسلهای اولیه این مواد فقط برای استفاده در دندانهای قدامی(دندانهای جلو) مناسب بودند ولی امروز با پیشرفت تکنولوژی و روشهای ساخت مواد دندانی و بهبود تکنیکهای دندانپزشکی، کامپوزیتها کارایی مطلوب برای استفاده در تمام دندانها را دارا می باشند.
طبق گزارش ADA(انجمن دندانپزشکی امریکا) درصورت کاربرد صحیح این مواد، طول عمر ترمیمهای کامپوزیتی تقریبا معادل ترمیمهای آمالگام می باشد. ازآنجاییکه کامپوزیتها قابلیت چسبندگی به ساختار دندان را دارند، میزان تراش دندان کاهش می یابد و می توان گفت که باعث تقویت ساختارها و باقیمانده دندان می شود و این مسئله یکی از مهمترین مزایای کامپوزیتهاست.
از معایب کامپوزیتها انقباض آنها حین سفت شدنشان و ایجاد درز بین دندان و ترمیم می باشد که این مسئله نیز با استفاده از تکنیکهای صحیح دندانپزشکی قابل پیشگیری است. ضمنا هزینه ترمیم دندانها با کامپوزیت بیشتر است چون علاوه بر قیمت بالای ماده کامپوزیت، زمان بیشتری صرف ترمیم دندان می شود.
در مجموع باید گفت که هیچ کدام از این دو ماده در حالت کلی بر دیگری برتری ندارند و هرکدام مزایا و معایبی دارند. تصمیم نهایی درباره انتخاب بهترین گزینه در مشاوره با دندانپزشک متخصص با توجه به شرایط بیمار(عادات دهانی، وضعیت بهداشت، وسعت و موقعیت پوسیدگی و...... ) تعیین می شود.
در پاسخ به سوال شما دال بر نحوه نگهداری باید گفت : کلید داشتن دندانها و ترميم های سالم، رعایت بهداشت مناسب و معاینات منظم دندانپزشکی است.