دختری هفده ساله هستم که دندانهای نیش بالايم نهفته است. يكي از دندان های شیری پوسیده است. دندانپزشكم جهت درمان روش ارتودنسي جهت بيرون آوردن دندان نيش يا كشيدن آنها را پيشنهاد كرده است. نظر شما چيست؟
دختر خوبم، در وهله اول باید بدانید نهفته شدن دندانهای دایمی دلایل متعددی دارد که یکی از شایع ترین آنها زود و یا دیر افتادن دندانهای شیری است. با زود از دست دادن دندانهای شیری، فضای آن دندان که در واقع محل رویش دندان دایمی جایگزینش است از دست رفته و جایی برای رویش دندان دایمی باقی نمی ماند و در نتیجه دندان نروییده دایمی دچار نهفتگی می شود. در بعضی مواقع نیز دندان شیری در موعد مقرر دچار لقی نشده و برای مدت بیشتری در محل خود باقی می ماند که در این مواقع نیز دندان دایمی در حال رویش می تواند از مسیر رویشی اصلی خود منحرف شود و در نتیجه شانس نهفته شدنش افزایش یابد. گاهی اوقات نیز دیده می شود که در بین اعضای یک خانواده سابقه نهفتگی یک یا چند دندان خاص به صورت مادرزادی و یا ژنتیکی دیده می شود.
در خصوص مورد شما حتما، به متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید. مسلما وی برای تشخیص بهتر عارضه دستور تهیه دو یا چند کلیشه رادیوگرافیکی را صادر می نماید. وی پس از رویت این تصاویر و برآورد مسیر و جهت حرکت دندان نهفته و همچنین بررسی میزان فضای موجود و مورد نیاز جهت استقرار بعدی دندان، به شما می گوید که شانس هدایت این دندان به کمک درمان ارتودنسی به چه میزان است. اگر پیش آگهی این نوع رویش تحت تاثیر نیروی ارتودنسی توسط متخصص ارتودنسی خوب اعلام شود، مسلما این اقدام گزینه مطلوب و ارجح می باشد که بیمار از دندان زنده و طبیعی خود بهره مند خواهد شد.
اگر بنا به هر دلیلی متخصص ارتودنسی شانس این رویش هدایت شده را بالا نداند، شما آنگاه بهتر است که به گزینه های دیگر که شامل پروتز و یا ایمپلنت است فکر نمایید که در این میان در صورت امکان و مهیا بودن شرایط مختلف بیمار، درمان ایمپلنت انتخاب ارجح می باشد. لازم به ذکر است که درمان ارتودنتیک رویش دندان های نهفته، با نصب وسایل ارتودنسی روی دندان های بیمار آغاز شده و سپس با ردیف کردن دندان ها و ایجاد یک قوس دندانی مرتب که امکان یکپارچگی آن توسط سیم های ضخیم تر را داشته باشد ادامه می یابد.
در این حالت، ارتودنتیست این مجموعه دندانی را بعنوان یک داربست محکم در اختیار دارد تا بتواند با کمک آن دندان نهفته را به سمت محل اصلیش هدایت کند. در این مرحله ارتودنتیست بیمار را برای ایجاد یک محل دسترسی نزد یک متخصص چراح لثه و یا جراح فک و صورت معرفی نموده و وی با انچام یک اقدام جراحی تحت بیحسی معمولی دندانپزشکی و بدون نیاز به بیهوشی بیمارستانی این محل دسترسی را با کنار زدن لثه یا مخاط آن ناحیه برای ارتودنتیست فراهم می آورد. از این مرحله به بعد ارتودنتیست با نصب یک وسیله روی دندان نهفته، و وارد کردن نیرو به این وسیله، امکان حرکت تدریجی برای آن را فراهم می آورد. این روند تا آنجا که دندان نهفته به جای اصلیش برسد و در آن مستقر شود ادامه خواهد داشت. طول مدت این نوع درمان حدود دو سال است که اگر بیماری علاوه بر وجود دندان نهفته از دیگر اختلالات دندانی- فکی نیز رنج ببرد ممکن است به مدت زمان درمان اضافه شود.