به منظور آنکه دوره بعد از عمل را با راحتی و آرامش بیشتری طی نمایید، اطلاعات زیر به شما کمک زیادی خواهد کرد:
مراقبت های هفته اول (بعد از عمل):
1. پس از بر طرف شدن اثر داروی بی حسی، احتمال بروز مختصری درد و ناراحتی دور از ذهن نخواهد بود. جهت رفع آن، به محض خروج از کلینیک دو عدد مسکن (طبق دستور پزشک) مصرف نموده، سپس طبق دستور آن را تکرار نمایید. در صورت عدم وجود درد، احتیاجی به ادامه مصرف دارو نمی باشد.
2. کاربرد کمپرس یخ در ناحیه جراحی، بصورت یک ربع در میان برای 24 ساعت اول میتواند به کنترل تورم کمک کند و ممکن است احساس راحتی بیشتری کنید.
3. آغشته بودن بزاق به مختصری خونابه طبیعی بوده و جای هیچگونه نگرانی ندارد.
4. تورم مختصر بعد از عمل، واکنش طبیعی بدن می باشد و معمولاً ظرف 3 تا 4 روز از بین می رود. در صورت شدید و دردناک بودن تورم و یا خونریزی غیر قابل کنترل، با کلینیک تماس بگیرید.
5. پس از عمل، تا صبح روز بعد از خوردن غذاهای گرم و یا سخت خودداری نمایید. در این مدت مایعات مقوی سرد مانند سوپ سرد، بستنی و ... پیشنهاد می شود.
6. به منظور جلوگیری از تحریک محل زخم، از خمیر جراحی بر روی لثه شما استفاده شده است که پس از چند روز کاملاً سخت میگردد. این خمیر که به منزله یک پانسمان می باشد، مانع از درد شده، به ترمیم زخم جراحی کمک میکند. همچنین بوسیله آن شما قادر خواهید بود فعالیت های معمول روزانه خود را انجام دهید. مدتی زمان خواهد برد تا به آن عادت کنید. از تماس مکرر زبان با خمیر و جویدن مواد سخت در چند ساعت اول پس از جراحی خودداری نمایید، جرا که باعث حرکت پانسمان و مانع قرار گیری محکم آن در جای خود می شود. حداقل تا دو ساعت پس از جراحی از خوردن، آشامیدن، فعالیت های دهانی نظیر تف کردن، مک زدن و شستشوی دهان خودداری کنید تا خمیر جراحی سفت گردد. خمیر جراحی تا یک هفته باید در محل جراحی باقی بماند.
7. خمیر پانسمان یک هفته بعد از عمل در کلینیک برداشته می شود؛ لذا در طول هفته ای که پانسمان بر روی لثه شما قرار دارد با وجود مسواک زدن قسمت های دیگر دهان طبق روشهای آموزش داده شده، از پانسمان موجود مراقبت کنید و از تماس مسواک با آن پرهیز نمایید. در صورت جابجایی و افتادن آن با کلینیک تماس بگیرید.
8. در صورتی که از خمیر جراحی در دهان شما استفاده نشده باشد، بعد از دو روز به آرامی ناحیه را مسواک بزنید.
9. بعد از جراحی تا چند روز خونریزی از لثه ها بیشتر خواهد شد. این مسأله به دلیل مراحل اولیه ترمیم بوده و کاملاً طبیعی است، که بعد از ترمیم زخم برطرف خواهد شد. ظرف مدت چهار یا پنج ساعت پس از جراحی بزاق دهان ممکن است صورتی رنگ باشد؛ این حالت کاملاً طبیعی است.
10. در صورت اطمینان از وجود خونریزی، قطعه ای از گاز استریل را در ناحیه قرار داده و به مدت 20 دقیقه با فشار نگه دارید تا خونریزی قطع شود. لطفاً گاز را در این مدت برندارید. در صورت ادامه خونریزی بعد از این مدت، به کلینیک یا یک مرکز درمانی مراجعه کنید. در صورت عدم دسترسی به مراکز درمانی، می توان از یک عدد چای کیسه ای مرطوب شده با آب ولرم، در ناحیه استفاده کرد.
11. از روز بعد از عمل، به منظور جلوگیری از تجمع میکروبها و بوی بد، شستشو با آب نمک ولرم را آغاز نمایید. به این ترتیب که یک قاشق کوچک چایخوری نمک را در نصف لیوان آب نیم گرم حل کرده و هر ساعت یک بار دهان خود را با آن شستشو دهید.
12. در صورت تجویز آنتی بیوتیک و یا داروهای دیگر، در رعایت مفاد نسخه کوتاهی نورزید.
13. از روز بعد از عمل، می توانید با پرهیز از کارهای سنگین بدنی، به کار روزانه ی خود بپردازید. تا دو روز پس از جراحی از انجام فعالیت های بدنی و ورزشی سنگین نظیر دویدن و تنیس خودداری کنید. لازم به ذکر است مختصری ضعف، تا 48 ساعت بعد از عمل طبیعی است. اما در صورت بروز تب یا تورم شدید با کلینیک تماس بگیرید.
14. گرما و دود سیگار سبب بیماری لثه و اثرات ایمونولوژیک نیکوتین باعث تاخیر در التیام و جلوگیری از نتایج مطلوب درمان میگردند؛ لذا در صورت امکان با غنیمت شمردن فرصت، سیگار را کنار بگذارید. در غیر این صورت، حداقل در چند هفته پس از جراحی از استعمال دخانیات پرهیز نمایید.
15. مکمل های غذایی نظیر ویتامین ها برای شما بدلیل جراحی انجام شده ضروری نیستند. در صورت ضرورت، برای شما تجویز میگردد.
16. سعی کنید از آشامیدن آب مرکبات نظیر آب پرتقال و همچنین غذاهای تند و پرادویه و ترشیجات در هفته اول خودداری نمایید.
مراقبت های هفته دوم (بعد از برداشتن خمیر پانسمان):
1. بعد از برداشتن خمیر و باز کردن بخیه ها، مسواک زدن و نخ کشیدن را با روشی که در جلسه قبل از جراحی آموزش دیده اید، آغاز نمایید. بهتر است مسواک زدن از این تاریخ به مدت 5 روز به آرامی ولی با روش صحیح انجام گردد. پس از آن بدون هیچگونه نگرانی با فشار طبیعی در ناحیه لبه لثه این عمل را ادامه دهید.
2. حذف پلاک میکروبی که عامل اصلی بیماری های لثه ای است بعد از درمان ضرورت کامل دارد. این امر جز با مسواک زدن و نخ کشیدن به طریقه صحیح تحقق نمی یابد. هرگونه کوتاهی در این امر ترمیم را به تعویق انداخته و در بهبود کامل بیماری اختلال ایجاد می کند.
عوارض طبیعی و قابل برگشت بعد از جراحی لثه:
متعاقب جراحی لثه تغییراتی بروز می کند که موقتی و قابل برگشت می باشد. برگشت این تغییرات ممکن است به سه هفته تا شش ماه زمان نیاز داشته باشد. این عوارض عبارتند از:
1. لق شدن مختصر دندانها (این امر بعد از سه هفته تا یک ماه به حالت طبیعی خود برمی گردد).
2. حساسیت دندان ها به سرما که حداكثر یک الی پنج ماه به طول می انجامد.
3. فاصله گرفتن لثه از طوق دندان و خالی شدن لثه بین دندان ها. این امر رابطه مستقیم با پیشرفته بودن بیماری و مقدار تخریب استخوان زیر لثه دارد و حدود سه تا شش ماه طول می کشد تا لثه تقریبا به جای اولیه خود باز گردد.
پس از معالجه کامل لثه رعایت دو نکته بهبود دائمی و عدم عود بیماری را تضمین می نماید:
1. رعایت وقت های تعیین شده از آغاز تا پایان درمان و عدم ایجاد وقفه طولانی بین جلسات جراحی.
2. رعایت مرتب و صحیح بهداشت دهان توسط بیمار. (شامل مسواک زدن، نخ کشیدن و احتمالاً استفاده از وسایل کمکی دیگر).
3. رعایت منظم جلساتی که به منظور معاینه مجدد لثه و جرمگیری دندانها برای بیمار در نظر گرفته می شود.