ری پلنتاسیون چیست؟
در زمانی که درمان ریشه دندان با شکست مواجه شده است و امکان درمان مجدد ریشه وجود ندارد یا از احتمال موفقیت بالایی برخوردار نیست، باید از انواع درمانهای جراحی انتهای ریشه برای حذف عامل بیماری کمک گرفت.
شایع ترین درمان جراحی انتهای ریشه Periradicular surgery نام دارد. در این شیوه درمانی جراح دندانپزشک با کنار زدن لثه از روی دندان مورد نظر به ضایعه اطراف ریشه و همچنین ریشه ها دسترسی پیدا نموده، ضایعه التهابی موجود در فک را خارج نموده و برای بررسی دقیق تر به آزمایشگاه پاتولوژی ارسال می نماید. سپس 2-3 میلی متر انتهای ریشه را قطع نموده ،مجددا کانال دندان را از انتها تمیز کرده و در نهایت حفره تهیه شده در انتهای کانال ریشه دندان رابا مواد مناسب پر می کند.
ری پلنتاسیون I.R (Intentional Replantation) نوعی دیگر از روش های جراحی انتهای ریشه است. در صورتی که درمان ریشه شکست خورده باشد و امکان درمان مجدد ریشه چه از طریق تاج دندان چه از طرق جراحی متداول میسر و یا مناسب نباشد و یا پیش بینی شود که درمان شانس موفقیت بالایی ندارد، بهتر است دندان کشیده شود. گاهی با نظر متخصص و درخواست بیمار این امکان وجود دارد که چنین دندانی پس از خارج شدن از دهان مورد ارزیابی قرار گرفته و در صورتیکه عامل ایجاد بیماری توسط دندانپزشک قابل برطرف شدن باشد، درمان جراحی انتهای ریشه بر روی دندان کشیده شده انجام شود و سپس در همان جلسه درمانی (در کوتاهترین زمان ممکن) مجدداً به داخل حفره دندانی مربوطه جاگذاری شود.
آیا همه دندان ها با این روش قابل درمان هستند؟
ممکن است پس از کشیدن دندان، بیماری غیرقابل درمانی روی دندان مشاهده شود. به عنوان مثال ممکن است عامل بیماری دندان شکستگی عمودی ریشه آن باشد. در این موارد دندان غیرقابل درمان بوده و امکان جاگذاری مجدد دندان وجود ندارد. البته شایان ذکر است دندانی با چنین مشکلی با هیچ یک از روش های درمانی دیگر هم قابل درمان نبوده و نهایتا محکوم به کشیده شدن است. تشخیص قابلیت درمان دندان پس از کشیده شدن به عهده دندانپزشک متخصص ریشه میباشد.
مزایای I.R نسبت به سایر روش های جراحی چیست؟
در روش جراحی P.S دندانپزشک برای دسترسی به انتهای ریشه دندان ناگزیر است پس از کنار زدن لثه ، مقداری از استخوان فک بیمار را بردارد. پر واضح است که در دندانپزشکی نوین ارزش استخوان فک بیمار برای حفظ دندان ها یا قرار دادن ایمپلنت در صورت از دست رفتن دندان بسیار حیاتی است. لذا دندانپزشکان به دنبال روش هایی هستند که بتوانند استخوان بیمار را حفظ نمایند. از طرفی در جراحی اپیکو (P.S) دندانپزشک فقط بخشی از ریشه دندان را که به سمت گونه یا لب قرار دارد می بیند و در نتیجه اگر مشکلی در سمت دیگر ریشه دندان وجود داشته باشد، دندانپزشک به آن دید و دسترسی نخواهد داشت.
در درمان ریپلنتاسیون از آنجایی که درمان خارج از دهان بیمار انجام میشود استخوان فک برداشت نشده و سالم باقی می ماند. از طرفی چون دندان به صورت کامل از حفره دندانی خارج می گردد، امکان بررسی همه جانبه آن برای دندانپزشک مهیاست. با این همه تشخیص روش درمانی موثرتر برای هر دندان خاص به عهده دندانپزشک متخصص میباشد و امکان تعمیم دادن یک روش درمانی برای همه دندانها وجود ندارد.
شانس موفقیت درمان ری پلنتاسیون
در صورتی که دندان قابل درمان بوده و امکان پیوند مجدد آن به بدن مهیا شود، با رعایت مراقبت های لازم پس از جراحی موفقیت درمان و حفظ دندان از شانس زیادی برخوردار است.
عوارض و مراقبت های پس از درمان
دو اصل مهم برای موفقیت در این درمان مراقبت کوتاه مدت اولیه در مقابل فشار و رعایت نظافت دهان میباشد. پس از جراحی بسیار دقت شود که از هرگونه تکان خوردن دندان بر اثر جویدن، بازی کردن با دندان به وسیله زبان، مسواک کردن و... جلوگیری شود. رعایت بهداشت دهان و تمیز نگه داشتن حفره دهان پس از درمان بسیار مهم می باشد و همه قسمت های دهان به جز دندان تحت درمان حتماً مسواک شود. از روز بعد از درمان ساعتی یکبار، نرمال سالین را در دهان قرقره نمایید.پس از درمان، انتظار درد شدیدی نمیرود، لذا نیاز به استفاده از مسکن نیست. اما در صورت تمایل یا احساس درد میتوانید یک مسکن ساده استفاده نمایید. نیاز به مصرف سایر داروها مانند آتی بیوتیک ها نیست. در موارد خاص پزشک داروهای لازم را شخصاً تجویز مینماید. غذا خوردن بلامانع است، اما در هنگام غذا خوردن از سمت مقابل استفاده شود و لقمه های کوچک داخل دهان قرار گیرد و مراقب تکان خوردن دندان مورد نظر باشید. بین 2 تا 4 هفته بعد میتوانید از دندان درمان شده در غذا خوردن استفاده نمایید (البته با رعایت احتیاط و پرهیز از غذاهای سفت) پس از انجام این درمان لازم است در دوره های زمانی خاص بیمار تحت نظر پزشک باشد لذا لازم است زمان ویزیت بعدی خود را با منشی بخش هماهنگ فرمایید.